Simpozionului „DESTINE AERONAUTICE ÎN POARTA FOCŞANILOR”, Ediţia a III-a
2019-07-06 00:00

Simpozionului „DESTINE AERONAUTICE ÎN POARTA FOCŞANILOR”, Ediţia a III-a


Discursul Domnului Primar Cristi Valentin Misăilă în cadrul Simpozionului „DESTINE AERONAUTICE ÎN POARTA FOCŞANILOR", Ediţia a III-a, eveniment desfășurat la Ateneul Popular "Maior Ghe Pastia", cu ocazia Zilelor Municipiului Focșani:

 

"Doamnelor și domnilor, Stimați invitați, Dragi focșăneni,

 

În primul rând, vă rog să-mi permiteți să vă urez bun venit în Orașul Unirii la Sărbătoarea celor 157 de ani! Totodată însă, aniversăm și 107 ani de la primul zbor efectuat pe aerodromul de la Focșani, orașul nostru lăudându-se și cu o bogată istorie aeronautică. De altfel, după cum știm cu toții, întreaga zonă din care face parte și Focșaniul are o puternică încărcătură istorică, pe aceste meleaguri săvârșindu-se momente dintre cele mai importante din trecutul neamului românesc. Un trecut în care Oastea Țării a jucat un rol de frunte, stând mereu pavăză între cei ce doreau să ne cucerească și Patria Mamă! Tocmai de aceea, sunt onorat să fiu astăzi alături de unii dintre cei mai buni ofițeri ai Armatei Române, reprezentanți ai celor trei categorii de arme: Forțele Aeriene, Navale și Terestre. De altfel, recunoașterea de care se bucură înalții noștri oaspeți, este o dovadă în plus că în spatele domniilor lor stau cariere militare remarcabile cu reușite profesionale de excepție.

 

Și nu întâmplător vă spun acest lucru, întrucât așa cum vă voi prezenta în cele ce urmează, destinul poprului nostru s-a împletit de-a lungul timpului cu cel al Armatei Române. Mai mult decât atât, regiunea noastră prezintă o importanță geo-strategică deosebită, aflându-se mereu în Istorie la confluența provinciilor noastre istorice, dar și a marilor interese central și sud-est europene. Practic, zona Vrancei şi a Putnei, în care este dispus şi aerodromul Focşani, a constituit factor de relevanță, dar şi un spaţiu determinant al rezistenţei şi de ce nu, chiar a supravieţuirii statului român.

 

Tododată, pentru prima dată în istoria sa, Poarta Focşanilor a fost martora celei mai mari confruntări de forţe aeriene din Sud - Estul Europei. Atunci au fost probate dragostea de ţară şi neam, spiritul de sacrificiu, curajul şi alesele calităţi de bravi luptători ale piloţilor români, deviza „PE AICI NU SE TRECE" fiind materializată şi în spaţiul aerian al Mărăştiului, Mărăşeştiului, Oituzului şi oriunde inamicul aerian a cutezat să atace.

 

Astfel s-a scris Istoria si putem spune chiar că soarta primului război mondial a avut o componentă decisă pe aceste meleaguri. Cine a crezut însă că Poarta Focșanilor va deveni amintire s-a înșelat, iar evoluţia situaţiei militare pe frontul de Est în vara anului 1944 avea să aducă din nou în actualitate rolul și importanța zonei fortificate, acum pe linia Focşani - Nămoloasa - Brăila. Dar trebuie menționat și faptul că Poarta Focşanilor și-a demonstrat importanța și din perspectiva acţiunilor Aeronauticii Române în cea de-a doua conflagraţie militară. Astfel, în toată perioada celui de-al Doilea Război Mondial salba de aerodromuri din jurul oraşului Focşani, respectiv Focşani-Nord, Focşani-Sud, Jorăşti, Sihlea, etc. a fost continuu utilizată atât de aviaţia română, cât şi de cea germană, atât în acţiuni de generare şi regenerare a forţei aeriene, dar şi pentru apărarea spaţiului aerian împotriva acţiunilor aviaţiei inamice.

 

Concluzia acestei scurte prezentări se desprinde cu cea mai mare claritate: nu au existat evenimente istorice majore pentru destinul României, care să nu se fi desfășurat și în zona în care ne aflăm.
Închei prin a aminte câteva reflecţii semnificative referitoare la importanţa deosebită a Porţii Focşanilor, a Ţinutului Vrancei şi a Putnei în istoria României:


- Simion Mehedinţi spunea ca : „Regiunea dintre Munţii Vrancei şi cotul Dunării la Galaţi e pământul cel mai însemnat pentru viaţa statului nostru. Aici e nodul vital al statului român; în toată întinderea pământului românesc nu e o regiune mai semnificativă din punct de vedere atropogeografic şi istoric".


- iar marele savant si istoric Nicolae Iorga afirma ca: „Cine va studia istoria Vrancei, va afla despre istoria în mic a acestui popor".

 

Doamnelor și domnilor, stimați invitați de suflet la această manifestare de excepție...
Mesajul pe care am dorit să-l transmit și prin această comunicare este acela de a fi mândri de locurile unde trăim, unde muncim, unde ne creștem copii, să fim mândri de istoria pe care, cu sânge și jertfă ne-au transmis-o înaintașii noștri, eroi focșăneni și vrânceni, știuți și marea majoritate, neștiuți.

Dar mai ales vreau să remarc nevoia de unitate în spirit și acțiune, în idealul nostru constructiv, așa cum ne-a fost lăsată moștenire de spiritul unionist al lui Moș Ion Roată din Câmpurile Vrancei. Numai unirea face putere, numai unirea poate aduce prosperitate, înțelegere și liniște, de care avem atâta nevoie pentru a putea construi temeinic, modest, cinstit, cu gândul numai la oamenii minunați care trăiesc pe meleagurile noastre de legendă și care merită bunăstare și fericire în căminele lor.

 

Totodata, mă plec în fața eroilor focșăneni și vrânceni, salut cu profund respect pe toți militarii din această garnizoană, activi și în rezervă, care au dus și duc mai departe numele frumos al Focșaniului peste tot în lume, acolo unde își fac datoria sub drapel. Aduc, de asemenea, mulțumiri aviatorilor focșăneni care au fost întotdeauna alături de comunitate și nu lasă să se uite moștenirea celor 107 ani de istorie glorioasă a aviației la Focșani.

Vă îmbrățișez pe toți cu mult drag și prețuire, vă doresc tot ceea ce este mai scump pe lume - sănătate și fericire si vă chem să fim împreună pentru a putea realiza ceea ce merită din plin fiecare locuitor al municipiului nostru - să facem din Focșani orașul pe care ni-l dorim cu toții.

 

La Mulți Ani, Focșani!
La Mulți Ani, dragi focșăneni!"

 

Galerie Foto

Înapoi


Servicii Online

Eliberare Certificate de Urbanism Eliberare Certificate de Urbanism

Obtine un certificat de urbanism on-line

Registratura primărie Registratura primărie

Vizualizare stadiu documente intrate în registratura Primăriei

Petiţii Petiţii

Depune o petitie online si urmareste evolutia

Plăţi online Plăţi online

Posibilitatea de a plati alte servicii online

Plată SMS acces transport greu Plată SMS acces transport greu

valabilă din 10 iulie 2017

Tel. cetățeanului

0237-233.333


sau întrebați aici

Calendar

Etica și integritateInfoConsRespectConect