Discursul prilejuit de sărbătorirea Zilei Armatei Române la Mausoleul Eroilor din Focșani
2017-10-25 00:00

Discursul prilejuit de sărbătorirea Zilei Armatei Române la Mausoleul Eroilor din Focșani


"Mă adresez dumneavoastră cu mare respect, cu respectul datorat înfăptuirii istorice care azi ne dă voie să stăm drepți în fața lumii întregi și anume, victoria în lupta dramatică de la Carei și Satu Mare, pentru desăvârșirea eliberării teritoriului național.

 

După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, Ziua Armatei Române a fost stabilită pentru data de 2 octombrie. Au existat ulterior mai multe discuții, în centrul cărora s-au aflat mai multe propuneri pentru schimbarea acestei zile. Una dintre sugestiile care s-au bucurat de o largă susținere fiind ziua victoriei de la Mărășești, la 6 august 1917. Însă, prin decretul din 1 octombrie 1959, s-a impus 25 octombrie ca Ziua Forţelor Armate - ziua în care se desăvârşise eliberarea teritoriului naţional, vremelnic ocupat ca urmare a Dictatului de la Viena, din august 1940.

 

La noi, la români, semnificaţia acestei zile este cu atât mai profundă, cu cât istoria a probat, de-a lungul timpului, legătura strânsă dintre interesele naţiunii române şi armată, "sprijinul cel dintâi şi cel din urmă al unui neam", aşa cum o definea Simion Mehedinţi.

 

Ziua de 25 Octombrie se înscrie, alături de alte sărbători cu specific militar, în categoria acelor momente aniversare la care participă, sub diverse forme, nu doar cei îmbrăcaţi în uniforma militară, ci toate segmentele societăţii civile. Acest lucru se datorează respectului de care se bucură armata română în rândurile tuturor cetăţenilor, fapt probat de prezenţa sa constantă pe primele locuri în sondajele de opinie, ca o instituţie în care oamenii au încredere şi pe care o preţuiesc, înţelegându-i menirea şi necesitatea.

 

Folosesc acest prilej, Ziua Armatei României, pentru a adresa cele mai calde felicitări şi urări de succes în activitate ostaşilor noştri, în special celor care se află în misiuni departe de hotarele ţării, în Afganistan, Irak, Kosovo sau Bosnia-Herţegovina, cei care reprezintă cu profesionalism ţara, dar şi dumneavoastră, celor prezenţi aici, de al căror sprijin şi încredere Armata României are nevoie.

 

În această zi aducem piosul nostru tribut de recunoştinţă şi omagiul veşnicei admiraţii tuturor acelora care, veghează cu sufletele lor curate drumul de azi al militarilor români.


Iată de ce, vă rog să-mi permiteţi să-mi plec capul cu profundă recunoștință în onoarea militarilor noştri, a veteranilor de război, a cadrelor militare în rezervă şi în retragere.

 

La mulţi ani de Ziua Armatei Române!"

 

Galerie Foto

Înapoi


Servicii Online

Eliberare Certificate de Urbanism Eliberare Certificate de Urbanism

Obtine un certificate de urbanism on-line

Registratura primărie Registratura primărie

Vizualizare stadiu documente intrate în registratura Primăriei

Petiţii Petiţii

Depune o petitie online si urmareste evolutia

Vizualizare Impozite, taxe locale Vizualizare Impozite, taxe locale

Posibilitatea de a plati online taxele si impozitele

Plăţi online Plăţi online

Posibilitatea de a plati alte servicii online

Plată SMS acces transport greu Plată SMS acces transport greu

valabilă din 10 iulie 2017

Tel. cetățeanului

0237-233.333


sau întrebați aici

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletterul primăriei și veți fi la curent cu ultimele informații.

trimite

Calendar