Celebrarea zilei de 9 Mai
2021-05-09 00:00

Celebrarea zilei de 9 Mai

De-a lungul timpului, data de 9 mai a marcat Istoria României moderne prin trei momente distinctive, respectiv proclamarea independenţei de stat a României la 9 mai 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945 şi Ziua Europei.


Proclamarea independenţei de stat la 9 mai 1877 a reprezentat, după Unirea Principatelor Romane din 1859, încă o dovadă de maturitate politica și diplomatică a poporului român, care a dus la ruperea definitivă de influențele Porții Otomane.


În acea zi memorabilă, de la tribuna Parlamentul ţării, Ministrul "Trebilor din Afară", Mihail Kogălniceanu, spunea astfel - "Trebuie să dovedim că, dacă noi voim să fim mai independenți decât am fost până acum, aceasta este pentru că nu mai voim să depindem de certele altora.


Trebuie să dovedim că reclamăm independența pentru că și noi ca națiune avem dreptul să trăim cu viața noastră." Iar în loc de încheiere, Kogălniceanu făcea trimitere la marile puteri, fără de care voința poporului român nu ar fi avut finalitatea dorită - „Ei bine, în ziua când Europa va recunoaște aceea la care toți trebuie să lucrăm, va recunoaște hotărârea noastră și ne va pune sub scutul unui viitor tratat de pace european."


Cuvinte mari, de la unul dintre marii oameni de stat pe care i-a dat acest popor. Însă independenţa proclamată trebuia consfinţită şi apărată pe câmpul de luptă, pentru că numai așa putea fi impusă Sultanului şi apoi recunoscută de către puterile europene. Iar aici ... au scris Istoria cu sângele lor bravii ostași dorobanți, care au câștigat respectul și admirația lumii întregi pentru curajul și vitejia de care au dat dovadă în sângeroasele lupte de la Plevna și Vidin.


Astfel de oameni și asemenea momente ne fac să fim mândri că suntem români. Armata română și-a făcut însă datoria și și-a plătit tributul de sânge și în cel de-al Doilea Război Mondial, care s-a încheiat în mod oficial la 9 mai 1945 prin capitularea necondiționată a Germaniei hitleriste.


Și tot într-o zi de 9 mai, în 1950, ministrul francez de externe Robert Schuman propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, spunând că „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă.

 

Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice. Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie". Discursul său, cunoscut drept "Declarația Schuman", este considerat a fi actul de naștere a Uniunii Europene de astăzi.
Stabilită ca Zi a Europei, tocmai pentru a marca importanța declarației istorice a lui Schuman, data de 9 mai este un motiv în plus de a ne aduce aminte, ZI DE ZI de rolul pe care fiecare îl are în cadrul acestei structuri comunitare.


Cei 71 de ani scurși de când Schuman a avut viziunea unei Europe Unite, componența Uniunii Europene s-a modificat de mai multe ori, păstrându-și însă neschimbate valorile consacrate și acceptate de TOȚI membrii - principiile fundamentale de libertate, democraţie, drepturile omului şi statul de drept.


Iată de ce 9 mai reprezinta necesitatea de a înțelege că în acest spațiu european TREBUIE să fim unii altora parteneri de încredere, pentru că numai așa vom reuși să ducem mai departe aspirațiile înaintașilor noștri și să creăm un viitor cât mai sigur viitoarelor generații, într-o Românie puternică parte a unei Europe puternice.


La Mulți ani, romani!
La Mulți Ani, România!
La Mulți Ani, Europa!

Înapoi


Servicii Online

Eliberare Certificate de Urbanism Eliberare Certificate de Urbanism

Obtine un certificat de urbanism on-line

Registratura primărie Registratura primărie

Vizualizare stadiu documente intrate în registratura Primăriei

Petiţii Petiţii

Depune o petitie online si urmareste evolutia

Plăţi online Plăţi online

Posibilitatea de a plati alte servicii online

Plată SMS acces transport greu Plată SMS acces transport greu

valabilă din 10 iulie 2017

Tel. cetățeanului

0237-233.333


sau întrebați aici

Calendar

Etica și integritateInfoConsRespectConect