9 mai 2019 - Ziua Europei - Depunere de coroane la Monumentul Independenței din Focșani
2019-05-09 00:00

9 mai 2019 - Ziua Europei - Depunere de coroane la Monumentul Independenței din Focșani

 

Joi, 9 mai 2019, Primarul Municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, a participat la ceremonia depunerii de coroane de flori de la Monumentul Independenței și la recitalul spectacol susținut, ca în fiecare an cu ocazia acestei zile, în Parcul "Schuman", de artistii Ansamblului Folcloric "Țara Vrancei" și ai Corului "Pastorala".

 

Aniversăm astăzi data de 9 mai, una foarte importantă prin prisma a ceea ce a însemnat această zi pentru noi de-a lungul timpului. În primul rând, vorbim de acea măreaţă zi în care Romania şi-a proclamat Independenţa, anul 1877 fiind cel în care poporul nostru s-a scuturat de sub jugul otoman şi şi-a luat soarta în propriile mâini. Luptele au fost crunte, iar duşmanul a înclinat steagul numai după ce fiecare dintre aceste redute a fost stropită din belşug cu sânge de român. Şi suntem mândri să spunem că în focul evenimentelor de la Griviţa, în primele rânduri ale atacului s-au aflat mereu Dorobanţii Regimentului 10 Focşani.

 

Istoria mai consemnează însă o zi de 9 mai legată tot de sacrificii, întrucât această dată reprezintă alături de anul 1945 sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Un sfârșit la care România a contribuit în mod determinant, prin trecerea de partea Forțelor Aliate. O dată prin faptul că astfel Germania a fost lipsită de aportul tehnic și militar românesc. Și în al doilea rând prin ofensiva dusă de ai noștri împotriva armatelor hitleriste dincolo de granițele țării. Iată dar că 9 mai înseamnă pentru poporul nostru deopotrivă realizări și imense jertfe făcute de ostașii români. Pentru toţi aceştia ne-am adunat astăzi aici. Să ne închinăm în faţa memoriei lor... şi să le mulţumim pentru că trebuie să le fim veşnic recunoscători acestor eroi-martiri. Fie ca Domnul Dumnezeu Să îi odihnească în pace!

 

Să știți însă că data de astăzi mai are o semnificație. Una în strânsă legătură cu cea de mai înainte, fără de care de fapt nici nu ar fi existat. Astfel, la 9 mai 1957, la inițiativa a șase state, s-au pus bazele actualei Uniuni Europene prin înființarea Comunității Economice Europene și a EURATOM. Iar anii urmatori au făcut ca această construcție economică și politică să devină o mare familie pentru nu mai puțin de 28 de state europene, printre care se numară și România. Este al 13 - lea an de când această aniversare este și a noastră, a românilor, pentru că de la 1 ianuarie 2007 suntem cu toții cetățeni europeni și avem aceleași drepturi ca și ceilalți cetățeni din UE. Și nu este deloc un număr cu ghinion, atâta vreme cât statisticile din ultima perioadă, atât cele naționale cât si cele locale, prezintă o creștere a veniturilor, a economiei și în general a nivelului de trai pentru toți românii.

Revenind însă la ceea ce spuneam mai devreme, avem astăzi o triplă aniversare, fiecare dintre cele trei momente fiind pentru noi cât se poate de marcante.


Tocmai de aceea trebuie, dragii mei focșăneni, să fim astăzi, dar și în zilele și anii ce vor urma, demni urmași ai celor cărora le datorăm Ziua de 9 Mai!


Ei ne-au arătat ce înseamnă cu adevărat DRAGOSTEA de NEAM și de ȚARĂ! Acum e rândul nostru să scriem Istoria mai departe și să împlinim spusa lui Petru Rareș, fiul Marelui Ștefan - " Vom fi iarăși ce-am fost și mai mult decât atât!"


Este în sângele și în inima noastră de români! Și stiu că putem! Mai ales împreună! Pentru aceasta Țară, pentru Trecutul acestui Neam, dar mai ales pentru copiii copiilor noștri.

 

La Multi Ani, Focșani!
La Multi Ani, România!
La Multi Ani, Europa!

 

(Mesajul Primarului Cristi Valentin Misăilă cu ocazia zilei de 9 mai)

 

Galerie Foto

Înapoi


Servicii Online

Depunere documente online Depunere documente online

Depune documente: Investiții, Agricol, Urbanism, ITL, Petiții, L544, etc.

Eliberare Certificate de Urbanism Eliberare Certificate de Urbanism

Obtine un certificate de urbanism on-line

Registratura primărie Registratura primărie

Vizualizare stadiu documente intrate în registratura Primăriei

Petiţii Petiţii

Depune o petitie online si urmareste evolutia

Vizualizare Impozite, taxe locale Vizualizare Impozite, taxe locale

Posibilitatea de a plati online taxele si impozitele

Plăţi online Plăţi online

Posibilitatea de a plati alte servicii online

Plată SMS acces transport greu Plată SMS acces transport greu

valabilă din 10 iulie 2017

Tel. cetățeanului

0237-233.333


sau întrebați aici

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletterul primăriei și veți fi la curent cu ultimele informații.

trimite

Calendar