VALERIU D. COTEA
2023-05-11 11:23:05

VALERIU D. COTEA

 


Pe 11 mai 1926 se năștea (în satul Călimanu, azi satul Vidra- comuna Vidra, județul Vrancea) academicianul Valeriu D. Cotea, care astăzi ar fi împlinit venerabila vârstă de 97 de ani.
A absolvit Facultatea de Agronomie din Iași în anul 1951, obținând titlul de doctor în agronomie în 1965 - București, iar din anul 1993 a devenit membru titular al Academiei Române. Recunoașterea internațională a venit în urma cooptării în unele dintre cele mai importante asociații europene de profil, precum Academia Italiana della Vite et del Vino - 1986, Academia Suisse du Vin - 1987 și Academia Internațională a Vinului - 1998.
Academicianul Cotea a înființat și a condus Centrul de Cercetări pentru Oenologie de pe lângă Academia Română, cu sediul la Iași. În calitate de cercetător, a colaborat cu școli cu profil oenologic din multe țări, dintre care le menționăm pe cele din Narbonne, Bordeaux, Montpellier, Dijon - Franța, Berlin, Geisenheim, Neustadt - Germania, Piacenza, Asti - Italia, Porto, Lisabona - Portugalia.
În data de 31 octombrie 1998, Primăria Municipiului Focșani i-a conferit titlul de „Cetăţean de Onoare" al Municipiului Focșani, conform H.C.L. nr. 108.
Din 7 noiembrie 2008, Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea" din Focșani a preluat numele academicianului, în semn de apreciere și recunoștință, desemnându-l ca părinte spritual.
Tradiția studierii tehnologiei vinului este dusă mai departe de fiul Valeriu V. Cotea, doctor în agronomie, profesor universitar și multimplu deținător al unor premii și distincții naționale și internaționale în domeniu.

 

Înapoi


Servicii Online

Eliberare Certificate de Urbanism Eliberare Certificate de Urbanism

Obtine un certificat de urbanism on-line

Registratura primărie Registratura primărie

Vizualizare stadiu documente intrate în registratura Primăriei

Petiţii Petiţii

Depune o petitie online si urmareste evolutia

Plăţi online Plăţi online

Posibilitatea de a plati alte servicii online

Plată SMS acces transport greu Plată SMS acces transport greu

valabilă din 10 iulie 2017

Tel. cetățeanului

0237-233.333


sau întrebați aici

Calendar

Etica și integritateInfoConsRespectConect