Demersuri pentru înfrățirea cu Cernăuți
2024-01-18 20:35:22

Demersuri pentru înfrățirea cu Cernăuți

Primăria Municipiului Focșani continuă demersurile pentru realizarea unui Acord de Înfrățire cu orașul Cernăuți, Ucraina.

 

O delegație a Municipiului Focșani, formată din reprezentantul onorific al Departamentului Românilor de Pretutindeni, reprezentanți ai Primăriei Municipiului Focșani, ai Colegiului Național "Unirea" Focșani , ai Liceului de Artă "Gh. Tattarescu" Focșani, ai FSLI Vrancea și ai Societății de Cruce Roșie filiala Vrancea, a participat, în perioada 14 - 16 ianuarie 2024, la invitația Primăriei orașului Cernăuți și a Liceului "Alexandru cel Bun" Cernăuți, la evenimentele din cadrul proiectului internațional „Renașterea relațiilor educaționale și culturale cu românii de pretutindeni".

 

Momentul principal al vizitei a fost reprezentat de întâlnirea oficială a membrilor delegației focșănene cu primarul orașului Cernăuți, domnul Roman Klichuk și reprezentanții administrației locale, prilej cu care a fost anunțată intenția Municipiului Focșani de înfrățire cu cel mai important oraș al Bucovinei de Nord.

 

În acest sens, delegația Primăriei Municipiului Focșani a subliniat că posibilele domenii de cooperare între cele două orașe vizează zona culturală, cea educațională, de sănătate dar și de business.

 

"Primarul Municipiului Focșani, domnul Cristi Valentin Misăilă, a lansat public, chiar de Ziua Națională a României, intenția de înfrățire a celor două orașe.

 

Suntem convinși că dezvoltarea unor proiecte comune în domenii precum educația, cultura, servicii medicale dar și cooperarea economică va ajuta la consolidarea relațiilor nu doar între orașele Cernăuți și Focșani, dar și între Ucraina și România.

 

Ne dorim ca primul proiect pe care să îl realizăm împreună să fie pe 15 iunie 2024, când se vor împlini 135 de ani de la trecerea în neființă a poetului Mihai Eminescu. Cu această ocazie ne propunem să putem organiza la Cernăuți un concert tradițional cu artiștii Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei" și actorii Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia" din Municipiul Focșani", a declarat Traian Negulescu, Directorul Direcției Relații Interne și Internaționale din cadrul Primăriei Municipiului Focșani.

 

Primarul Roman Klichuk s-a arătat deschis propunerii de înfrățire exprimându-și dorința de a vizita Municipiul Focșani, în funcție de contextul de securitate din Ucraina.

 

Tot în cadrul întâlnirii de la Primăria orașului Cernăuți, reprezentantul onorific al Departamentului Românilor de Pretutindeni, profesorul Adrian Atarcicov, a descris proiectele educaționale pe care le derulează de peste 15 ani în parteneriat cu Liceul "Alexandru cel Bun" Cernăuți, în timp ce directorul Filialei Vrancea a Crucii Roșii, Rodica Davidean, a prezentat primarului Roman Klichuk un raport cu activitatea umanitară de susținere a refugiaților din zonele de conflict din Ucraina.

 

Ca urmare a faptului că vizita a avut loc pe data de 15 ianuarie 2024, când comunitatea românească organizează ample manifestări de comemorare a poetului Mihai Eminescu, care a studiat la Cernăuți, membrii delegației focșănene au depus coroane de flori la bustul acestuia din centrul orașului și la Casa Memorială "Aron Pumnul".

 

Alături de Chișinău, București, Alba-Iulia și Focșani, orașul Cernăuți, fosta capitală a Ducatului Bucovinei, este considerat "Oraș al Unirii" datorită faptului că la data de 28 noiembrie 1918 s-a votat de către Congresul General al Bucovinei, în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuți, Unirea cu România.

 

Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Focșani

 

Înapoi


Servicii Online

Eliberare Certificate de Urbanism Eliberare Certificate de Urbanism

Obtine un certificat de urbanism on-line

Registratura primărie Registratura primărie

Vizualizare stadiu documente intrate în registratura Primăriei

Petiţii Petiţii

Depune o petitie online si urmareste evolutia

Plăţi online Plăţi online

Posibilitatea de a plati alte servicii online

Plată SMS acces transport greu Plată SMS acces transport greu

valabilă din 10 iulie 2017

Tel. cetățeanului

0237-233.333


sau întrebați aici

Calendar

Etica și integritateInfoConsRespectConect