„Focșanii de altădată, documente de epocă și alte cercetări” – o conferință dedicată aniversării a 161 ani de la unirea Focșani Munteni cu Focșani Moldova
2023-07-05 19:03:24

„Focșanii de altădată, documente de epocă și alte cercetări” – o conferință dedicată aniversării a 161 ani de la unirea Focșani Munteni cu Focșani Moldova

 

"Zilele Municipiului Focșani" vor debuta mâine, 6 iulie 2023, cu o conferință despre istoria Focșaniului, o așezare care secole la rând a fost despărțită de apele râului Milcov precum Berlinul în perioada Războiului Rece sau Nicosia de astăzi.

 

 


Cum istoria Focșaniului aparține deopotrivă Munteniei cât și Moldovei, la conferința „Focșanii de altădată, documente de epocă și alte cercetări" vor fi evocate personalități din perioada secolului XIX care au contribuit la dezvoltarea orașului nostru.


Conferința va avea loc în sala de ședinte a Primăriei Municipiului Focșani cu începere de la ora 11.30.
Accesul în sală este liber, în limita locurilor disponibile. Evenimentul va fi transmis live și pe Facebook.


Cu această ocazie, cercetătorul Ionuț Iliescu, muzeograf la Muzeul Vrancei va vorbi despre „Personalități focșănene în epoca Unirii Principatelor: poetul Dimitrie Dăscălescu, magistratul Gheorghe Apostoleanu, negustorul Gheorghe Ilie" în timp ce cercetătorii dr. Suzana - Iuliana Bodale și dr. Arcadie Bodale, de la Arhivele Naționale din Iași vor prezenta „Documente privitoare la istoria orașului Focșani în prima jumătate a secolului al XIX-lea păstrate la Arhivele Naționale din Iași".


Sunt documente unice privitoare la istoria oraşului Focşani din perioada 1828-1862, prezentate în premieră la Focșani! Printre aceste documente, va fi prezentată și "Catagrafie a locuitorilor din Focşani".


În cadrul conferinței va fi prezentat și pliantul cu Istoricul clădirii Primăriei Municipiului Focșani, realizat în baza documentelor din Arhivele Naționale din Vrancea.


Totodată va fi prezentat și un draft al unui mini-album de prezentare turistică a Municipiului Focșani - Visit Focșani.


Cu această ocazie, va fi organizată și o expoziție foto cu Focșaniul Vechi, din colecția Petru Mincu.
După amiaza zilei de 6 iulie este dedicată excelenței!


Cu începere de la ora 18.30, în Piața Unirii, va avea loc premierea elevilor din cadrul unităților școlare focșănene, care au obținut rezultate deosebite în anul școlar 2022-2023.


Evenimentul va fi încununat de un recital cameral susținut de artiștii Diana Jipa - vioară și Ștefan Doniga - pian. Va fi un regal muzical, cei doi artiști pregătind pentru publicul focșănean compoziții de marcă precum "Balada" lui Ciprian Porumbescu sau cele semnate de maestrul Eugen Doga dar și alte lucrări pe care artiștii le-au prezentat în cel mai recent turneu al lor "Trei secole de muzică românească - de la Cantemir la contemporani".

 

Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Focșani

 

Înapoi


Servicii Online

Eliberare Certificate de Urbanism Eliberare Certificate de Urbanism

Obtine un certificat de urbanism on-line

Registratura primărie Registratura primărie

Vizualizare stadiu documente intrate în registratura Primăriei

Petiţii Petiţii

Depune o petitie online si urmareste evolutia

Plăţi online Plăţi online

Posibilitatea de a plati alte servicii online

Plată SMS acces transport greu Plată SMS acces transport greu

valabilă din 10 iulie 2017

Tel. cetățeanului

0237-233.333


sau întrebați aici

Calendar

Etica și integritateInfoConsRespectConect