Anunț privind evoluția pestei porcine africane
2019-11-07 13:32:06

Anunț privind evoluția pestei porcine africane

Anunț privind evoluția pestei porcine africane

 

 

Având în vedere Planul de măsuri stabilit și înregistrat de D.S.V.S.A. la nr. 15664/01.11.2019 privind confirmarea existenței Pestei Porcine Africane în exploatația nonprofesională a domnului Hantu Ion din localitatea Mirceștii Noi, com. Vânători, jud. Vrancea, pentru combaterea și prevenirea acestei boli, se revine cu informarea populației asupra măsurilor de biosecuritate ce se impun a fi respectate de către crescătorii de suine:

Pesta Porcină Africană este o boală mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc, neexistând vaccin, singura cale de a evita riscul de îmbolnăvire fiind respectarea unor măsuri de biosecuritate.
În acest sens, toți crescătorii și deținătorii de suine (gospodării ale populației), trebuie să țină cont de următoarele măsuri de biosecuritate:

- Circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a exploatațiilor, sunt interzise, cu excepția aprobării de către DSVSA Vrancea în cazul autorizării circulației prevăzute în Directiva consiliului 60/2002 , la art.10, litera (f). Această interdicție nu trebuie să se aplice la tranzitul de porci pe cale rutieră sau feroviară, fără descărcare sau oprire .
- Porcii nu pot părăsi exploatațiile în care sunt crescuți, până la stingerea focarului de pestă porcină africană și ridicarea măsurilor de restricții .
- Circulația și transportul oricărui alt animal domestic pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a exploatațiilor, fără aprobarea de către DSVSA Vrancea, sunt interzise.
- Este interzis proprietarilor de exploatații să introducă sau să scoată orice altă specie de animal domestic în/din exploatații, fără autorizarea DSVSA Vrancea.
- Este interzisă comercializarea porcinelor vii, a cărnii, produselor din carne și a subproduselor nedestinate consumului uman (SNCU), a furajelor precum și a altor specii de animale, fără avizul DSVSA Vrancea.
- Este interzisă proprietarilor scoaterea de carne de porc, preparate din carne de porc, produse din carne de porc și orice alte produse și subproduse care conțin carne de porc, fără avizul DSVSA Vrancea.
- Camioanele și celelalte vehicule și echipamente utilizate pentru transportul porcilor sau al altor animale sau al unor materiale susceptibile de a fi contaminate ( precum carcasele ,furajele,gunoiul de grajd, tulbureala etc. ) sunt curățate ,dezinfectate , dacă este necesar dezinsectizate și tratate căt mai repede după contaminare ( în conformitate cu prevederile art.12 din Directiva UE 60/2002 ).
- Nici un camion sau vehicul care a fost utilizat la transportul porcilor nu poate părăsi zona fără a fi curățat și dezinfectat;
- Toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie de îndată să fie declarați medicului veterinar oficial, care procedează la investigațiile corespunzătoare în conformitate cu procedurile stabilite în manualul de diagnostic;
- Se interzice sacrificarea porcilor fără avizul medicului veterinar oficial ( sacrificarea se poate face doar în prezenta medicului veterinar pentru efectuarea examenului ante și post mortem);
- Orice persoană care intră sau iese din exploatațiile de porcine trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului pestei porcine africane.

 

Fișiere atașate

Înapoi


Servicii Online

Eliberare Certificate de Urbanism Eliberare Certificate de Urbanism

Obtine un certificat de urbanism on-line

Registratura primărie Registratura primărie

Vizualizare stadiu documente intrate în registratura Primăriei

Petiţii Petiţii

Depune o petitie online si urmareste evolutia

Plăţi online Plăţi online

Posibilitatea de a plati alte servicii online

Plată SMS acces transport greu Plată SMS acces transport greu

valabilă din 10 iulie 2017

Tel. cetățeanului

0237-233.333


sau întrebați aici

Calendar

Etica și integritateInfoConsRespectConect