Amplu program dedicat Unirii Principatelor Române, organizat de Primăria Municipiului Focșani
2024-01-19 14:24:43

Amplu program dedicat Unirii Principatelor Române, organizat de Primăria Municipiului Focșani

Cu ocazia aniversării a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, Primăria Municipiului Focșani a pregătit un program special cu Tur Pietonal Ghidat, Simpozion Internațional, Ceremonial Militar, Concert de Gală cu Maestrul Gheorghe Zamfir și Retragere cu Torțe!

 

Astfel, cu începere de la ora 9.30, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Focșani, în parteneriat cu ghidul de turism Florin Daniel Sima, organizează în Orașul Unirii un tur ghidat dedicat "Milcovelul - fosta graniță ce a despărțit Focșanii Moldoveni de Focșanii Munteni".


Cu acest prilej, colecționarul Petru Mincu va prezenta mai multe fotografii cu imobile din Focșani din perioada interbelică.


Durata turului este de aproximativ 2 ore, locul de întâlnire fiind Monumentul Unirii din Piața Unirii, Focșani.
Traseul propus conține vizite la Biserica "Intrarea Maicii Domnului în Biserică" - Ovidenia din Tăbăcari, Casa Alaci, Biserica "Intrarea Maicii Domnului în Biserică" - Ovidenia Armeni, Biserica Săpunari, Muzeul Unirii, Biserica "Sfinții Voievozi" Stamatinești, fostul Palat de Justiție.


Transferul din Piața Unirii către monumentele istorice se va realiza cu autobuzele electrice ale TPL Focșani.
De la ora 10.00, la Catedrala Ortodoxă „Cuvioasa Parascheva" Focșani credincioșii sunt așteptați la Slujba de Tedeum oficiată de Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.


În continuarea programului, de la ora 12.00, la fostul Tribunal din Municipiul Focșani va avea loc Simpozionul cu tema "Uniți prin Istorie. Spațiul Românesc la 165 de ani de la Unirea Principatelor Române".


Dezbaterea are o temă cât se poate de actuală: "Românii şi Războiul din Ucraina: Unitate, Solidaritate, Integrare Europeană". Lucrările vor fi moderate de profesorul universitar dr. Octavian Țîcu din Republica Moldova.


La simpozion vor lua cuvântul: prof. universitar Artur Tuluş, decanul Facultății de Istorie din cadrul Universității „Dunărea de Jos", Galaţi, Anatol Popescu - președintele fondator al Asociației Național-Culturale „Basarabia" a Românilor din regiunea Odessa, Ucraina, Eugen Pătraș - vicepreședintele Centrului Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzache" din Cernăuţi, Ucraina, avocat Olga Kolesnicenko, activist civic din raionului Ismail, Ucraina, Nonna Milhălcean - director Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineri - CRAT Bălţi, Republica Moldova, Alexandru Zubco - reprezentatul Avocatului Poporului - Chişinău, Republica Moldova, profesor universitar dr. Carol Căpiță de la Facultatea de Istorie din cadrul Universității Bucureşti, Violeta Tolosteneo, șef Direcție Învățământ Dubăsari, Transnistria- Republica Moldova, Kateryna Izmailova - Director Club Rotary, Ismail, Ucraina, profesor Veronica Pozneac - Director la Liceul „Lucian Blaga" Tiraspol, Transnistria, Republica Moldova, profesor Pavlova Ecaterina de la Liceul „Lucian Blaga" Tiraspol, Transnistria, Republica Moldova, muzeograf Rodica Ion - curatorul Casei memoriale „Gheorghe Tattarescu" București, Adrian Majuru - directorul Muzeului Municipiului București, jurnalista Ksenia Pereverzeva de la News Agency "South Today"- Ucraina, conferențiar universitar dr. Ionuț Nistor de la Facultatea de Istorie - Universitatea „Al. I. Cuza" Iași.


Probabil cel mai așteptat moment al zilei - ceremonialul militar dedicat Unirii Principatelor Române se va desfășura în Piața Unirii din Municipiul Focșani cu începere de la ora 16.00.


Primarul Cristi Valentin Misăilă îi invită pe toți focșănenii, pe toți vrâncenii și pe toți cei ce simt românește să se prindă în Hora Unirii la manifestările de la ora 16.00.


După momentul din Piața Unirii, la Teatrul Municipal "Mr. Gh. Pastia" Focșani, maestrul Gheorghe Zamfir va susține de la ora 18.00 un concert extraordinar împreună cu invitații săi de marcă - Daniel Jinga și Orchestra Simfonică "Elite", tenorul Alin Stoica, naistele Daniela Ioana Ghiță, Mădălina Lupu, Cornelia Tihon dar și soprana Rodica Anghelescu.


În încheierea programului, de la ora 19.30, militarii Garnizoanei Focșani vor executa retragerea cu torțe cu plecare din Piațeta Teatrului pe traseul Teatru - B-dul Republicii - B-dul Unirii - B-dul București.


Pe tot traseul, plutoanele vor fi acompaniate de Muzica Militară a Garnizoanei Focșani, care va interpreta un potpuriu de muzică militară patriotică.


Acesta este programul zilei de 24 ianuarie 2024, iar Primarul Cristi Valentin Misăilă vă așteaptă cu drag pe toți ca să aniversăm împreună 165 de ani de la Unirea Principatelor Române căci Unirea Națiunea a făcut-o, aici, la Focșani!

 

Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Focșani

 

Înapoi


Servicii Online

Eliberare Certificate de Urbanism Eliberare Certificate de Urbanism

Obtine un certificat de urbanism on-line

Registratura primărie Registratura primărie

Vizualizare stadiu documente intrate în registratura Primăriei

Petiţii Petiţii

Depune o petitie online si urmareste evolutia

Plăţi online Plăţi online

Posibilitatea de a plati alte servicii online

Plată SMS acces transport greu Plată SMS acces transport greu

valabilă din 10 iulie 2017

Tel. cetățeanului

0237-233.333


sau întrebați aici

Calendar

Etica și integritateInfoConsRespectConect