Procesul verbal al ședinței de îndată a Consiliului Local din 15 octombrie 2014
2014-10-22 15:52:02

ROMANIA 

JUDETUL VRANCEA
MUNICIPIUL FOCSANI
CONSILIUL LOCAL

 

PROCES VERBAL, din 15 octombrie 2014

 

Astazi, data de mai sus, la sediul Primariei Municipiului Focsani din B-dul Dimitrie Cantemir nr. 1 bis, are loc sedinta de îndată a Consiliului Local al Municipiului Focsani.
D-nul Eduard-Marian Corhană, Secretar al municipiului Focşani, deschide şedinţa de îndată din 15.10.2014, şedinţă convocată prin dispozitia d-lui Primar nr. 965 / 14.10.2014, constatând că în sală sunt prezenţi un număr de 18 consilieri locali din numărul total de 21 de consilieri locali atât cât alcătuiesc Consiliul local municipal, este astfel îndeplinită condiţia art. 40 alin. (1) din Legea nr. 215 / 2001, privind administratia publică locală, republicată cu modificarile si completarile ulterioare.
Dl. secretar al municipiului Focsani Eduard Corhană face precizarea ca absenteaza d-nul consilier Dragoş Puiu Horhocea, fiind în delegaţie, în interes de serviciu către Bucureşti, d-nul consilier Cătălin Vrabie este în delegaţie, absentează deasemenea şi d-na consilier Elena Cucu.

La sedinţă participă:
 d-nul Decebal Bacinschi - Primar al municipiului Focsani;
 d-nul Liviu Dan Pogorevici - director, Directia administratie publica
 d-na Cristina Dascalescu - sef serviciu, Directia administratie publica;
 d-na Cristina Pădineanu - Directia resurse umane;
 d-na Carmen Grosu - director, Directia economica;
 d-na Diana Decuseara - Arhitect sef;
 d-na Luminita Mogda - sef serviciu urbanism;
 d-na Carmen Ghiuta - sef serviciu juridic contencios;
 d-na Cristina Costin - sef serviciu, investitii, fond locativ;
 d-nul Dan Cazaciuc - sef serviciu comunicare;
 d-na Carmen Pascaru- consilier juridic, aparatul permanent de lucru al Consiliului local;

La sedinţă mai participă cetăţeni ai municipiului Focşani, precum şi reprezentanţi ai mass-mediei locale.

În continuare dl. Preşedinte de şedinţă Radu Niţu prezintă proiectele ordinii de zi:

1. proiect de hotărâre privind modificarea art. 3 şi 4 din Hotărârea Consiliului Local al municipiului Focşani nr. 169/16.06.2014 pentru aprobarea proiectului şi a cheltuielilor legate de proiect şi aprobarea acordului de parteneriat pentru proiectul "Reabilitare şi consolidare Corp "B" pentru amenajare sală festivităşi Colegiul Naţional Al.I.Cuza - Municipiul Focşani";

2. proiect de hotărâre privind interzicerea afişajului electoral de orice fel, amplasat prin lipire, vopsire, agăţare sau prin orice altă modalitate în anumite locaţii de pe raza municipiului Focşani, în afara locurilor special amenajate;

3. proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării Bugetului General al municipiului Focşani pe anul 2014.

Nu sunt discutii, se supune la vot ordinea de zi si se aproba cu 18 voturi "pentru".
Se prezinta punctul 1 al ordinii de zi: proiect de hotărâre privind modificarea art. 3 şi 4 din Hotărârea Consiliului Local al municipiului Focşani nr. 169/16.06.2014 pentru aprobarea proiectului şi a cheltuielilor legate de proiect şi aprobarea acordului de parteneriat pentru proiectul "Reabilitare şi consolidare Corp "B" pentru amenajare sală festivităşi Colegiul Naţional Al.I.Cuza - Municipiul Focşani".
Dl. consilier Lionida Milea „vreau să întreb asupra proiectului şi a lucrărilor care s-au executat, că aici este trecută o valoare de 578.881 lei a lucrărilor. S-au efectuat în 15.12.2010 din valoarea aceasta 32. 607 lei. În aceeaşi dată s-au suplimentat lucrări de 45,473 lei. De ce a fost nevoie de suplimentări de lucrări, în condiţiile în care noi nu am cheltuit valoarea care era pentru contract?"
D-na Cristina Costin „suma care a rezultat din dispoziţiile de şantier reprezintă lucrări suplimentare trecute în raport."
Dl. consilier Lionida Milea „am văzut că sunt lucrări suplimentare."
D-na Cristina Costin „nu au fost prinse iniţial în devizul de ofertă."
Dl. consilier Lionida Milea „dar noi nu am cheltuit banii de fapt şi de drept."
D-na Cristina Costin „banii aceştia care sunt scrişi în raport şi care s-au cheltuit în cursul anului 2010 sunt bani care au venit prin Ministerul Învăţământului. Acum când noi am depus din nou proiectul la ADRSE s-au dat jos chetuielile care s-au executat şi se finalizează doar restul de executat. La acest preţ de executat mai avem posibilitate să suplimentăm cu încă 10% cheltuieli diverse şi neprevăzute, ceea ce se doreşte acum prin acest proiect de hotărâre şi care sunt cheltuieli eligibile."
Dl. Primar Decebal Bacinschi „am o rugăminte, spuneţi toată istoria acestei investiţii ca să se înţeleagă, pentru că au fost mai multe finanţări şi să se înţeleagă, de când am început această învestiţie."
Dl. consilier Lionida Milea „eu am înţeles foarte clar. Eu ce nu am înţeles este de ce au fost nevoie de lucrări suplimentare în condiţiile în care noi aveam bani, nu s-a achitat toată suma, deci nu s-a consumat toată suma şi noi am făcut lucrări suplimentare. Nu are nici o logică"
Dl. Primar Decebal Bacinschi „asta vrem să vă explicăm."
D-na Cristina Costin „finanţarea a fost asigurată atât pentru proiectare, cât şi pentru execuţie, de Ministerul Învăţământului printr-un program de reabilitate unităţi şcolare."
Dl. Primar Decebal Bacinschi „începe altfel, cum a fost, cine a avut iniţiativa acestei investiţii?"
D-na Cristina Costin „Ministerul Învăţământului."
Dl. Primar Decebal Bacinschi „nu, directoarea de la Colegiul Cuza, da? Şi a început să facă toate demersurile? Asta povesteşte, că noi nu am avut nici o treabă, au avut diriginte de şantier şi altele."
D-na Cristina Costin „da, ea a dorit. A avut diriginte, dar vreau să spun că în 2009 s-a deschis această posibilitate, pentru că în aceeşi linie de finanţare a intrat şi Liceul Auto, tot pentru sală multifuncţională. S-a făcut proiectarea cu bani de la Ministerul Învăţământului pe numele Colegiului Cuza pentru că ei, fiind ordonatori de credite, ei au distribuit sumele, s-a făcut licitaţie, a câştigat, o firmă. S-a încheiat contract de lucrări, s-au început lucrările de infrastructură pentru că este vorba de vechea sală de sport care necesită consolidare pornind de la infrastructură. Pe măsură ce s-au derulat lucrările de infrastructură au apărut nişte lucrări suplimentare care nu au fost stipulate absolut deloc nici în proiectare, nici în contractul de execuţie pentru că la decopertare s-au constatat că de fapt mai trebuiesc nişte consolidări. Fără aceste lucrări suplimentare nu se putea merge mai departe şi atunci s-a decontat ce s-a contractat şi tot cu acordul Ministerului Învăţământului lucrările suplimentare la fel s-au decontat tot din banii Ministerului. Iar acum am dat jos tot ce s-a plătit, iar restul de executat s-a trimis la ADRSE Brăila. După o analiză atentă s-a constatat că noi în urma licitaţiei, am avut şi o economie la licitaţie, faţă de valoarea estimată am avut o economie şi am fost de acord să ne mai dea voie la încă 10% faţă de valoarea de contract."
Dl. consilier Lionida Milea „sunt două chestii diferite d-le Primar şi eu o să mă abţin la acest proiect pentru că d-na Costin nu m-a lămurit să votez. 10% înseamnă lucrări suplimentare eligibile pe care în contract vi le-a atribuit dumneavoastră pentru continuarea lucrărilor la proiect, ceea ce este corect. Eu ce am întrebat, de ce aţi suplimentat lucrările în momentul în care nici nu terminaserăţi banii pentru finanţare şi dumneavoastră deja aţi făcut contract de suplimentare."
D-na Cristina Costin „dar nu s-a făcut contract de suplimentare, s-a dat prin notă de renunţare. Nu s-a făcut alt contract."
Dl. consilier Lionida Milea „ nu mi se pare corect. Într-un contract nu putem face lucrări suplimentare până în momentul în care lucrarea s-a încheiat."
D-na Cristina Costin „nu este adevărat, îmi permit să vă contrazic pentru că prin note de renunţare pot să fac şi lucrări suplimentare cu preţul ofertă şi exact asta s-a făcut. Nu s-a făcut un alt contract, cu avizul proiectantului şi cu avizul expertului tehnic s-au constatat lucrările care nu au fost ofertate. S-a dat notă de renunţare şi s-au făcut lucrări suplimentare pentru că altfel nu am cum să merg mai departe."
Dl. consilier Lionida Milea „eu nu am acuzat pe nimeni."
Nu mai sunt discuţii şi se supune la vot proiectul de hotărâre şi se adoptă cu 16 voturi „pentru" şi 2 voturi „abţinere" al d-nilor consilieri Lionida Milea şi Vasile Vasiloiu, devenind hotărârea nr. 258

Se prezinta punctul 2 al ordinii de zi: proiect de hotărâre privind interzicerea afişajului electoral de orice fel, amplasat prin lipire, vopsire, agăţare sau prin orice altă modalitate în anumite locaţii de pe raza municipiului Focşani, în afara locurilor special amenajate.
Dl. consilier Gabriel Ionel Necula „vreau să fac un amendament şi anume, art. 5 să aibă următorul conţinut: Primarul prin împuterniciţii acestuia împreună cu Poliţia Municipiului Focşani, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vrancea, Poliţia Locală a municipiului Focşani va proceda de îndată la înlăturarea, îndepărtarea afişelor electorale sau a altor însemne asimilate unui competitor electoral amplasate cu încălcarea prevederilor hotărârii."
Dl. consilier Lilian Ilie „vroiam să vă spun că o să votez împotrivă acest proiect de hotărâre. Probabil suntem singura reşedinţă de judeţ în care înaintea fiecărei sau în timpul campaniilor electorale apare astfel de proiecte de hotărâre, nu cred că bugetul local trebuie să se „îngraşe" cu ceea ce se stipulează aici la art. 3, că încălcând dispoziţiile art. 1, 2 şi 9 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei. Nu cred că noi, Consiliul Local, trebuie să speriem lumea să mai facă campanie electorală, totuşi sunt candidaţi care trebuie susţinuţi şi bineînţeles există dreptul de opinie, de a-şi face campanie electorală. Pentru asta sunt 30 de zile de campanie electorală. Mai mult decât atât la raportul care este semnat de către directorul Liviu Dan Pogorevici, se spune în felul următor:orice alt tip de afişaj electoral înafara spaţiilor puse la dispoziţie de Primăria Municipiului Focşani, conform legii şi a celor menţionate la art. 1 şi art. 2 din hotărâre, este permis numai cu acordul proprietarilor în baza unui contract de închiriere aşa cum este reglementat de legea specială şi anume Legea nr. 370/2004, pentru Alegerea Preşedintelui României, republicate. În raport apare la art. 9, specificat în felul următor:orice alt tip de afişaj electoral înafara spaţiilor puse la dispoziţie de Primăria municipiului Focşani conform legii şi a acelor menţionate la art. 1 şi 2 din hotărâre, este interzis. Practic este o eroare d-le Pogorevici."
Dl. Liviu Dan Pogorevici „acest raport a fost elaborat şi conceput în baza prevederilor legale. Dacă facem o analiză pe text, nu ştiu dacă este oportun, este votul dumneavoastră care îl daţi sau nu."
Dl. consilier Lilian Ilie „dar este o omisiune aici."
Dl. Liviu Dan Pogorevici „aşa consideraţi dumneavoastra, eu mi-am asumat cele scrise acolo, fapt pentru care am promovat acel referat, s-a întocmit respectivul proiect de hotărâre, iar decizia, votul vă aparţine dumneavoastră."
Dl. Primar Decebal Bacinschi „d-nilor consilieri, vreau să întreb următorul lucru, sunteţi de acord să vedeţi în municipiul Focşani pe toţi stâlpii, pe toate acele cabine telefonice, pe cabinele de gaze, pe coşurile de gunoi lipite afişe? Vă rog să ma credeţi, vin din Bucureşti nu am vazut un afiş, decât aceste bannere mari afişate pe domeniul public. Noi vorbim de domeniul pubic, de instituţii, pe domeniul privat omul poate să facă ce vrea, acolo este contract pentru că aşa spune legea. Dacă este contract cu cel care vrea să facă este treaba dumneavoastră, dar noi nu vorbim decât de domeniul public şi domeniul privat al municipiului Focşani. Nu discutăm de proprietăţile private, dacă omul vrea în curte să-şi pună ceva, poate să o facă, este treaba lui, nu este nici un fel de problemă. Părerea mea este că nu ar da bine acum să avem pe toţi stâlpii, pe toţi copacii, pe toate cutiile acestea de gaze puse fel de fel de afişe."
Dl. consilier Bogdan Emilian Matişan „municipalitatea are o experienţă foarte bună în materie legislativă ca să spun aşa, în perioada campaniilor electorale. Aşa cum aţi observat în ultimile scrutine care au avut loc în municipiului Focşani, oraşul a fost curat. Este după părerea mea, un exemplu de civilizaţie europeană îm timpul campaniilor electorale din România. Cred că municipiul Focşani este un exemplu pentru toate localităţile urbane din România. Este foarte important ca în timpul acestor campanii opinia candidaţilor să fie transmisă în mod civilizat, nu murdărind oraşul. Iar d-le consilier, contravenţiile nu sunt date pentru „îngrăşarea" bugetului local, nici vorbă de aşa ceva, dar trebuie să existe o măsură coecitivă, că dacă spunem numai că nu aveţi voie să... , fără să existe şi „o pedeapsă" a celor care încalcă această hotărâre mai bine nu o dăm. Nu s-a făcut bugetul municipiului Focşani având la bază aceste contravenţii."
Dl. Primar Decebal Bacinschi „cred că ar fi bine să iniţiem un proiect de hotărâre în şedinţa ordinară prin care să interzicem orice afişaj de orice natură în municipiul Focşani. Uitaţi-vă şi dumneavoastră, am vopsit gardul acela frumos de la vechea Prefectură, au venit şi au lipit, uitaţi-vă pe stâlpii din oras, au venit şi au lipit fel de fel de afişe. Acest lucru haideţi să-l facem corect şi în aşa fel încât să nu mai apară astfel de probleme."
Dl. consilier Tudorel Daniel Trofin „dragi colegi, d-le Primar, eu nu fac decât să fiu de acord cu dumneavoastră. Ştiţi că în 2012 la începutul mandatului am votat şi eu un astfel de proiect astfel încât astăzi cu îngăduinţa dumneavoastră aş vrea să facem doar câteva mici lămuriri, dar şi eu sunt de acord să nu lipim nimic pe stâlpi, să nu lipim nimic pe cabinele telefonice, pe coşurile de gunoi şi alte lucruri. Venind în ideea dumneavoastră d-le Primar, eu am susţinut acum vreo 3 luni de zile o dorinţă de a înfiinţa câteva locuri de afişaje permise de Consiliul Local, în care oricine vine să vină să-şi pună afişele acolo şi să nu le mai vedem peste tot. Ca să lămurim câteva aspecte, în primul rând la art. 3, cred că bine ar fi să facem un amendament şi să spunem că: constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă aplicabilă persoanelor identificate, nu care fiind beneficiarul afişajului, că aşa un rău voitor, face d-lui Tăriceanu 10 afişe le lipeşte în faţa Primăriei şi noi trebuie să-l amendăm pe dl. Tăriceanu. Eu aş spune că sunt trei instituţii care se vor ocupa de supravegherea acestui afişaj să dăm acea amendă celor care sunt prinşi în flagrant, pentru că mi se pare cel mai corect şi mai civilizat aşa. O altă observaţie este la art. 9, orice alt tip de afişaj înafara spaţiilor puse la dispoziţie de Primăria municipiului Focşani, conform legii, este interzis, este un pic neclară formularea şi a acelor menţionate la art. 1 şi art. 2, acolo este clar interzis. Deci, pe de altă parte se vorbeşte de locaţiile în care putem să afişăm, sunt menţionate apoi cele interzise şi la urmă se spune, este interzis. Ar trebui d-le secretar sau cine ne poate ajuta să formulăm art. 9 să fie mai clar pentru toată lumea. Eu am înţeles din ceea ce a spus dl. Primar că doar ce înseamnă domeniul public şi privat al municipiului Focşani, instituţii publice nu avem voie să facem afişaj. Şi eu sunt perfect de acord cu această chestiune şi eu îmi doresc să am un oraş curat în afişaj, chiar dacă vă recunoasc aici că nu toţi colegii mei de partid sunt de aceeaşi părere. Aşă ca d-le secretar, haideţi să formulăm altfel acest art. 9."
Dl. preşedinte de şedinţă Radu Niţu „până se gândeşte dl. secretar, v-aş ruga d-le consilier faceţi amendament?"
Dl. consilier Tudorel Daniel Trofin „vreau să fac amendament, dar vreau să fiu în acord cu dl. secretar. La art. 3 persoanelor identificate ca făcând acest afişaj, nu beneficiarului afişajului."
Dl. consilier Bogdan Emilian Matişan „eu cred că formularea este foarte clară şi foarte corectă pentru că responsabilitatea distribuirii acestor afişe cade în sarcina candidatului şi a mandatarului financiar, ori îmi este peste putinţă să cred că vine o altă persoană străină de subiect, de staff-ul lor de campanie sau cum o fi acolo, să ia afişele să le pună în altă parte. Toate aceste afişe, materiale publicitare au un regim special, este tiparit pe ele cine le-a făcut, nu prea pot dispărea aşa din afara staff-ului, părerea mea, iar dacă se întâmplă, că se poate întâmpla canditaţii respectivi se pot adresa organelor abilitate şi să acuze de furt, eventual, că altă variantă nu există. Cine candidează? Că doar nu candidează Popescu sau Ionescu care l-ai văzut pe stradă, acela nu are nici o vină."
Dl. consilier Tudorel Daniel Trofin „eu vreau să mă exonerez conducerilor de bună credinţă a partidelor şi ale alianţelor locale, nu vorbesc de alte chestiuni. Eu nu-mi doresc să fac acest afişaj în Focşani, ca să fim foarte clari, dar repet, cineva rău intenţionat şi l-am dat drept exemplu pe dl. Tăriceanu că sper că nu are nici un fel de reprezentant în sală şi nu se poate supăra nimeni pe mine în acest moment, mai ales că a fost preşedinte de partid. Eu, rău intenţionat, să spunem, în seara asta mă duc şi tipăresc 20 de afişe şi le lipesc în faţa Primăriei ca să fie vizibile şi să se constate repede. Ce să înţelegem că Primăria va veni şi va sancţiona candidatul Călin Popescu Tăriceanu cu amenda respectiva pentru că un nebun i-a pus afişele care pot fi reproduse fără nici un fel de problemă? Nu au regim special aceste afişe şi vă spun din cunoştinţă de cauză."
Dl. consilier Lionida Milea „eu sunt de acord cu colegii mei care au iniţiat proiectul acesta, sunt de acord şi cu dl. Primar că nu trebuiesc lipite afişe pe garduri, pe staţiile de autobuz pe coşurile de gunoi, dar nu pot fi de acord cu punctul „b" al raportului acesta care spune: interzicem bannerele din municipiul Focşani. De ce să interzicem bannerele dacă dl. Primar zice că a fost la Bucureşti şi a văzut că între stâlpi se pune un banner în timpul campaniei electorale, durează 30 de zile după care bannerele se scot şi nu văd de ce nu le-am pune, de ce să interzicem bannerele în municipiul Focşani? Este o lună de zile d-le consilier, suntem în campanie. În oraş în momentul acesta sunt bannere de la diferite firme care sunt agăţate între stâlpi, acelea nu arată urât sau nu dă urât pentru oraş? Ori le scoatem pe toate şi dăm o hotărâre în care nici un banner să nu mai fie în oraş, ori lăsăm cel puţin pe timpul campaniei bannere în oraş."
Dl. consilier Bogdan Emilian Matişan „v-am spus în prima mea luare de cuvânt că Focşaniul este la ora actuală un exemplu de civilizaţie europeană în timpul acestor campanii electorale, pentru cei care şi mă îndoiesc că nu aţi prins în viaţa dumneavoastră o deplasare în străinătate probabil într-o perioadă din aceasta de scrutin electoral, indiferent de care este. Peste tot în lumea civilizată există locuri speciale unde se pun afişe, unde se afişează chestii mai mari, dar nu găseşti pe stradă nimic altceva, haideţi să fin serioşi. Asta una, iar a doua dacă vreţi să-mi spuneţi şi mie în Focşani, un banner comercial, atenţie, un banner comercial. Nu vorbim de bannerele care sunt puse provizoriu de municipalitate, de Consiliul Judeţean pentru promovarea unor activităţi şi acţiuni ale comunităţii, alea sunt cu totul şi cu totul altceva şi sunt foarte putine şi asta pentru că avem o obligaţie din partea finanţatorilor europeni de a promova acele evenimente că sunt finanţate cu bani europeni. Bannere comerciale în municipiul Focşani, nu mai există."
Dl. consilier Lionida Milea „vreau să-i dau un raspuns d-lui consilier Matişan, că nu există banner comercial. Dacă mergem de la clădirea Tribunalului vechi spre rond, o să vedem un banner comercial al unei firme, dacă veţi îi dau şi numele nu-i nici o problemă, care este afişat de atâta timp acolo şi stă fără nici o problemă. Probabil dl. consilier Matişan nu l-a observat sau nu a vrut să-l observe."
Dl. consilier Lilian Ilie „d-le Primar legat de bannere şi mash-uri să ştiţi că am fost şi în Bacău şi la Piatra Neamţ, în oraşele Moldovei, am fost şi la Bucureşti, sunt amplasate bineînţeles cu contracte de rigoare şi tot ceea ce înseamnă autorizaţii şi pe domeniul public şi bannere şi mash-uri. Deci este campanie electorală. Şi cu siguranţă nu aduce cu nimic urât. Asta am vrut să vă spun, că în Focşani din păcate dacă mergem printre blocuri şi astăzi, chiar şi ieri am fost sunaţi de multe persoane, colegii de la putere prin reprezentanţii lor, cei care lipesc afişe, au lipit afişe pe scări de bloc, pe cutii, puteţi merge şi verifica lucrul acesta."
Dl. secretar al municipiului Focşani Eduard Marian Corhană „am să încerc să răspund fiecărui domn consilier în parte pentru problema ridicată. Amenda nu este stabilită de către iniţiatori, aceasta este preluată din Legea 370, adevărat cuantumul este de la 1.000 la 2.500 lei, dar nu am adus nici măcar o cosmetizare, să zic a valorii, este preluată din lege din punctul meu de vedere, nu am nici un fel de rezervă. Pot să vă spun că astăzi, pentru a preîntâmpina eventualele discuţii după adoptarea hotărârii, am avut o discuţie cu comandantului Poliţiei municipiului Focşani, respectiv dl. comisar şef Avasiloaie Gicu, ne-am consultat cu privire la solicitarea depusă de către iniţiatori, dumnealui a sesizat şi pertinent amendamentul formulat de către dl. consilier Necula cu privire la mandatarea de către Primarul municipiului Focşani ca alături de Poliţia municipiului şi Inspectoratul de jandarmi şi Poliţia Locală să îndepărteze aceste sisteme publicitare care fac campanie, intr-o formă sau alta. În ceea ce priveşte Ordonanţa nr. 2, a contravenţiilor nu întâmplător art. 3 vorbeşte de persoanele identificate, ei cei abilitaţi niciodată nu o să constate contravenţii pentru persoane neindentificate. În momentul în care cetăţeanul este prins că afişează aceste sisteme, ei prin ceea ce fac, măsurile lor sau procedurile lor specifice ajung la concluzia că cetăţeanul „x" lipeşte sau amplasează sau montează până la urmă sisteme de campanie pentru cineva, nu ştiu dacă acel cineva prins cu fluturaşul candidatului „x" o să aducă la cunoştinţă că de fapt reprezintă pe candidatul „y". Asta este logica lor ca şi poliţişti în ceea ce priveşte legătura de cauzalitate între persoana ca şi contravenient, ca şi făptuitor şi ceea ce face, descrie contravenţia, completeaza procesul verbal şi constată contravenţia, acesta este argumentul pentru care am zis persoane identificate în art. 3 şi dumneavoastră spuneţi că aţi avea o altă opinie. Tot astăzi cei de la Electrica ne fac cunoscut că nu sunt de acord ca nici un fel de competitor să amplaseze bannere pe sistemele lor de iluminat, care sunt stâlpii, fără acordul lor. Şi pot să vă spun că în urma discuţiilor purtate cu ai mei colegi, astăzi când vorbim nici un competitor nu a venit să depună o solicitare pentru a primi un certificat de urbanism pentru amplasarea sistemelor publicitare în municipiul Focşani. Este adevărat că stâlpii sunt ai celor de la Electrica, dar asta nu înseamnă că montează fiecare oricum şi oricând fără a solicita nici măcar un certificat de urbanism. Adresa celor de la Electrica a fost înregistrată astăzi aduc la cunoştinţă că de fapt şi ei au ceva instrucţiuni de la Electrica SA, mă gândesc de la Bucureşti ca fiind forul lor tutelar. Aduc la cunoştinţă că sunt privaţi, aduc la cunoştinţă că interzic, execepţia este cu plata corespunzătoare pentru fiecare sistem de campanie, dar obiectul acestei hotărâri nu reprezintă alte locuri, decât cele care sunt patrimoniu sau în administrarea municipiului Focşani, nu vă mai enumăr art. 1 şi 2 că vă sunt cunoscute. Obiectul acestui proiect nu reglementează proprietatea privată. Oricine în curte sau pe faţada casei sau în incinta proprietăţii poate să-şi pună orice crede de cuviinţă. Nu avem menirea, căderea, puterea de a dispune ceva pe o proprietate privată."
Dl. Primar Decebal Bacinschi „în condiţiile în care trebuie respectat regulamentul de publicitate."
Dl. secretar al municipiului Focşani Eduard Marian Corhană „da d-le Primar. În timp am avut diverse solicitări şi dumneavoastră vă sunt cunoscute cu privirea la amplasarea acelor mash-uri pe faţada blocurilor, acolo la fel au fost certificate, am verificat dacă există contracte de închiriere cu proprietarii apartamentelor, au mai fost solicitări pentru diverse dispozitive, amplasate pe teren, dar sunteţi cu toţii aici reprezentanţii tuturor formaţiunilor politice, toate solicitările au fost acceptate şi mă refer în afara campaniei, strângerea de semnături. Nu ştiu dacă este cineva care ar putea să spună că a solicitat Primăriei Focşani amplasarea unui cort şi cineva a avut ceva împotrivă? Nu, am taxat, s-au amplasat acele corturi pentru perioada are s-a solicitat şi aţi colectat semnături. În limitele care ni le permite legea."
Dl. Primar Decebal Bacinschi „l-am delegat pe dl. viceprimar Necula să răspundă de alegerile din municipiul Focşani. În aceste condiţii dânsul a venit cu amendamentul şi a spus Primarul împreună cu Poliţia. Eu îl întreb pe dl. secretar pentru că eu am fost astăzi plecat la Bucureşti şi nu am avut timp să discut prea mult proiectul acesta. Dacă este corect sau trebuie modificat."
Dl. secretar al municipiului Focşani Eduard Marian Corhană „dl. Primar legea vă recunoaşte autoritatea şi vorbeşte de Primarul localităţii. Dumneavoastră la rândul dumneavoastră aveţi puterea şi tot legea administraţiei prevede sau vă conferă dreptul de a externaliza sau de a mandata pe cineva să facă această activitate."
Dl. consilier Tudorel Daniel Trofin „eu tot nu sunt lămurit pentru că formularea de la art. 9 spune că este interzis peste tot, dacă o luăm mot-a-mot. D-le secretar îmi cer scuze, ar trebui spus că înafara locurilor de afişaj menţionate la art. 1 şi art. 2 este permis în condiţiile regulamentului de publicitate pe orice proprietate privată,aşa ar trebui formulat. Dumneavoastră spuneţi că este interzis peste tot aşa cum citesc eu la prima vedere."
Dl. secretar al municipiului Focşani Eduard Marian Corhană „am încercat atunci când am văzut solicitarea să ţin cont de hotărârea privind publicitatea în municipiul Focşani. Trebuie să fim sinceri şi să ne amintim că acest proiect de hotărâre nu a fost aprobat, motivele nu le discutăm acum. În lipsa acestui regulament care este actualizat conform Legii nr. 185 fac trimitere la normă şi zic că interzic acolo unde domeniul public şi privat şi permit proprietăţile private, dar nu aş putea să le delimitez sau să le definesc pe toate. Daţi-mi o sugestie, vorbim de apartamente, de scări de blocuri, condominii, locuinţe propritate pe pământ, supraetajate, insititutii, alte societăţi? Sunt şi societăţi şi acestea sunt particulare, niciodată nu pot să mă duc în curte la el, să-i spun nu faceţi ceva, dar la fel, trebuie să vină să respecte Legea nr. 50, a urbanismului."
Dl. consilier Tudorel Daniel Trofin „bineînţeles, eu aş fi formulat în felul următor, să scoatem interzicerea de acolo, e clar că art. 1 şi art. 2 sunt limpede pentru toată lumea şi dacă ne asumăm proiectul nu avem voie să punem pe domeniul public şi privat al municipiului Focşani şi aş spune în felul următor: orice fel de afişaj electoral înafara spaţiilor puse la dispoziţie de Primăria municipiului Focşani, conform legii, este permis pe proprietăţile private ale persoanelor fizice şi juridice, pe condomenii în limitele legii şi spuneţi dumneavaostră legea respectivă. Credeţi că este ok formularea aceasta?"
Dl. secretar al municipiului Focşani Eduard Marian Corhană „vedeţi ce zic şi ceilalţi iniţiatori?"
Dl. consilier Tudorel Daniel Trofin „juridic vorbim şi după aceea vedem dacă votează şi plenul Consiliului Local, evident."
Dl. consilier Bogdan Emilian Matişan „din câte ştiu eu acest proiect de hotărâre practic este un proiect de hotărâre pe care l-am mai avut odată, ca text vorbesc. Discuţiile acestea nu au existat la vremea respectivă şi de ce există acum? Să vă spun eu de ce, ştiu unde vreţi să duceţi discuţia d-le consilier. Vorbim de mash-uri, vorbim de bannere puse sau agăţate pe nu ştiu ce blocuri, că de fapt acesta este subiectul, bănuiesc. Iar hotărârea cu privire la regumanetul acesta de publicitate, încă nu este în vigoare la noi, drept pentru care dl. secretar a făcut trimitere şi acum şi atunci la Legea urbanismului. Legea nr. 50 este valabilă pentru toată lumea, de ce trebuie să mai specific acolo, unde, ce şi cum? După părerea mea lucrurile în acest proiect de hotărâre sunt foarte clare."
Dl. consilier Tudorel Daniel Trofin „pentru că acest art. 9 lasă loc de interpretări şi aş fi vrut să fie foarte clar, repet îmi doresc în condiţiile legii, nu vreau să fac altfel. În principiu mama mea are un apartament şi mi-aş dori să pun un afiş cu Iohannis pe apartamentul respectiv, asta este dorinţa mea şi de aceea vreau să facem conform această hotărâre. În formularea aceasta de aici se înţelege că este interzis şi la mine acasă să fac aşa ceva. Dl. Primar a spus foarte clar unde sunt dorinţele dumnealui de a se interzice afişajul, sunt de acord cu dumnealui, nu vreau să fac ţigănie în acest oraş, vreau doar să am şi eu posibilitatea ca pe proprietatea privată a mamei mele să pun un afiş cu Klaus Iohannis. Şi dacă tot ne dorim să avem un oraş aşa de curat, aş mai avea un amendament pentru art. 2, alin. a, să facem interzicerea acestui afişaj pe toate staţiile de autobuz amenajate pe teritoriul municipiului şi pe mijloacele de transport în comun care circulă pe raza municipiului Focşani, nu doar cele aflate în SC Transport Public SA. Avem experienţa atâtor alegeri Transport Public SA are o flotă destul de mare de transporturi în comun, toate firmele care au rute aprobate cu traversarea municipiului Focşani să fie interzise, ca să fie echitabil pentru toată lumea. Altfel de ce un transportator privat care merge spre Răstoaca să spunem, ca să ma leg tot de felia mea, poate să facă un ban prin închirierea unui mijloc de transport şi tranzitează municipiul Focşani, iar Transport Public Local, nu poate să-şi închirieze autobuzele să facă şi el un ban prin această afişare. Eu cred că ar fi echitabil pentru toată lumea să interzicem acest afişaj şi pentru celelalte societăţi."
Dl. consilier Matișan Bogdan Emilian "mașinile sunt de la diferite societăți, însă doar pentru SC Transport Public putem aplica hotararea, Consiliul local fiind acționar."
Dl. preşedinte de şedinţă Radu Niţu „d-le consilier aţi făcut vreo trei amendamente, le menţineţi pe toate? Oricum le supunem la vot şi vedem apoi."
Nu mai sunt discuţii şi se supune la vot amendamentul propus de dl. consilier Ionel Gabriel Necula şi se aprobă cu 17 voturi „pentru" şi 1 vot „abţinere" a d-lui consilier Lilian Ilie.
Se supune la vot amendamentul de la art. 2, lit. „a" a d-lui consilier Tudorel Daniel Trofin şi nu se aprobă cu 12 voturi „abţinere" şi 6 voturi „pentru" a d-nilor consilieri Tudorel Daniel Trofin, Dan Buzoi, Gheorghiţă Berbece, Lilian Ilie, Lionida Milea şi Vasile Vasiloiu.
Se supune la vot amendamentul de la art. 3 a d-lui consilier Tudorel Daniel Trofin şi nu se aprobă cu 12 voturi „abţinere" şi 6 voturi „pentru" a d-nilor consilieri Tudorel Daniel Trofin, Dan Buzoi, Gheorghiţă Berbece, Lilian Ilie, Lionida Milea şi Vasile Vasiloiu.
Se supune la vot amendamentul de la art. 9 a d-lui consilier Tudorel Daniel Trofin şi nu se aprobă cu 12 voturi „abţinere" şi 6 voturi „pentru" a d-nilor consilieri Tudorel Daniel Trofin, Dan Buzoi, Gheorghiţă Berbece, Lilian Ilie, Lionida Milea şi Vasile Vasiloiu.
Se supune la vot proiectul de hotărâre cu amendamentul aprobat şi se adoptă cu 12 voturi „pentru", 2 voturi „împotriva" a d-nilor consilieri Gheorghiţă Berbece, Lilian Ilie şi 4 voturi „abţinere" a d-nilor consilieri Tudorel Daniel Trofin, Dan Buzoi, Lionida Milea şi Vasile Vasiloiu, devenind hotărârea nr. 259
Se prezinta punctul 3 al ordinii de zi: proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării Bugetului General al municipiului Focşani pe anul 2014.
Dl. consilier Tudorel Daniel Trofin „o să fim foarte scurţi, eu împreună cu dl. consilier Buzoi o să ne abţinem la acest proiect pentru că sunt deosebite probleme, ştim cu toţii dragi colegi cu bugetul Primăriei municipiului Focşani şi ne gândim că poate mai apar lucruri de strictă urgenţă pe finalul anului. Acesta este singurul motiv pentru care ne vom abţine."
Dl. consilier Bogdan Emilian Matişan „eu sper să nu mai existe neprevăzute până la sfârşitul anului, dar municipalitatea nu poate să stea deoparte atunci când în oraşul Focşani se desfăşoară evenimente de o aşa mare amploare. Festivalul Bachus este un festival internaţional şi recunoscut la nivel mondial. Municipalitatea nu poate să stea deoparte şi comunitatea focşăneană nu poate să nu-şi aducă contribuţia la acest eveniment."
Dl. consilier Lionida Milea „vroiam să întreb şi eu dacă cineva ne poate spune pe ce se vor cheltui banii aceştia că este o sumă destul de mare şi nu am găsit nimic aici. Este o sumă care trebuie să o dăm la Ţara Vrancei, sunt numai pentru cântări sau mai facem ceva? Nu este nimic trecut în spatele proiectului. Nu putem aproba o sumă aşa fără să ştim pe ce o dăm."
Dl. consilier Bogdan Emilian Matişan „sumele în general alocate de către municipalitate Ansamblului folcloric Ţara Vrancei pentru astfel de evenimente au avut în principal ca destinaţie, evenimentele artistice şi este normal şi firesc ca Ţara Vrancei să gestioneze aşa ceva pentru că au în activitatea sa partea aceasta artistică şi se pricep."
Dl. consilier Lilian Ilie „d-le Primar care a fost ideea de a fost mutată perioada de desfăşurare a Festivalului bachus, ştiu că era undeva la începutul lunii."
Dl. Primar Decebal Bacinschi „pe 25 octombrie este înregistrat la OSIM."

Se supune la vot proiectul de hotărâre şi se adoptă cu 12 voturi „pentru" şi 6 voturi „abţinere" a d-nilor consilieri Tudorel Daniel Trofin, Dan Buzoi, Gheorghiţă Berbece, Lilian Ilie, Lionida Milea şi Vasile Vasiloiu, devenind hotărârea nr. 260


Dl. preşedinte de şedinţă Radu Niţu constată că au fost epuizate punctele de pe ordinea de zi, consideră lucrările şedinţei încheiate şi mulţumeste tuturor pentru participare.
Drept care s-a incheiat prezentul proces verbal.

 


PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ, Radu Niţu

SECRETARUL MUNICIPIULUI FOCŞANI, Eduard-Marian Corhană

INTOCMIT, Daniela Bobeică

Înapoi


Servicii Online

Eliberare Certificate de Urbanism Eliberare Certificate de Urbanism

Obtine un certificat de urbanism on-line

Registratura primărie Registratura primărie

Vizualizare stadiu documente intrate în registratura Primăriei

Petiţii Petiţii

Depune o petitie online si urmareste evolutia

Plăţi online Plăţi online

Posibilitatea de a plati alte servicii online

Plată SMS acces transport greu Plată SMS acces transport greu

valabilă din 10 iulie 2017

Tel. cetățeanului

0237-233.333


sau întrebați aici

Calendar

Etica și integritateInfoConsRespectConect