Anunț proiect de act normativ privind aprobarea regulamentului privind vânzarea terenurilor transmise in folosință organizațiilor cooperației de consum și meșteșugărești
2014-10-24 13:51:11

R O M A N I A
JUDETUL VRANCEA
PRIMARIA MUNICIPIULUI F O C S A N I

 

PROIECT DE HOTARARE din 23 octombrie 2014, privind aprobarea Regulamentului privind vânzarea terenurilor proprietatea privată a municipiului Focşani, transmise în folosinţă, pe durată nedeterminată şi fără plată, organizaţiilor cooperaţiei de consum şi meşteşugăreşti şi asociaţiilor meşteşugăreşti

Analizând raportul comun al Serviciului juridic-contencios, administrarea domeniului public si privat şi al Direcţiei economice , înregistrat la 56211/23.10.2014, prin care se propune aprobarea Regulamentului privind vânzarea terenurilor proprietatea privată a municipiului Focşani, transmise în folosinţă, pe durată nedeterminată şi fără plată, organizaţiilor cooperaţiei de consum şi meşteşugăreşti şi asociaţiilor meşteşugăreşti ;
- avand in vedere prevederile Legii nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicata ;
- în conformitate cu prevederile art. 36 alin. (2) şi al art.45 alin.(6) din Legea nr.215/2001, republicata, cu modificările si completările ulterioare.
- având în vedere prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, cu modificarile si completarile ulterioare ;

PROPUN :

Art. 1. Aprobarea Regulamentului privind privind vânzarea terenurilor proprietatea privată a municipiului Focşani, transmise în folosinţă, pe durată nedeterminată şi fără plată, organizaţiilor cooperaţiei de consum şi meşteşugăreşti şi asociaţiilor meşteşugăreşti, conform anexei care face parte din prezentul proiect de hotărâre.

Art.2. Executarea hotararii va fi asigurata, conform legii, de catre Primarul municipiului Focsani prin Serviciul administratie publica locala, legalitate, Serviciul juridic, contencios, administrarea domeniului public si privat, Directia economica si Biroului cadastru, agricultura.


Initiator proiect de hotarare
P R I M A R, Ing. Decebal Bacinschi
Avizat, Secretarul Municipiului Focsani Eduard- Marian Corhana

 

REGULAMENT

Privind vânzarea terenurilor proprietatea privată a Municipiului Focşani, transmise în folosinţă, pe durată nedeterminată şi fără plată, organizaţiilor cooperaţiei de consum şi meşteşugăreşti şi asociaţiilor meşteşugăreşti

Capitolul I.

1.1. Terenurile proprietatea privată a Municipiului Focşani aflate în folosinţa organizaţiilor cooperaţiilor de consum şi meşteşugăreşti, pe durată nedeterminată şi fără plată, vor fi identificate de către Biroul agricultura, cadastru si Serviciul juridic - contencios, administrarea domeniului public si privat .

1.2. Municipiul Focsani prin Primarul Municipiului Focsani va transmite fiecărei societăţi cooperative, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire, oferta de vânzare, concesionare sau inchiriere (dupa caz), cuprinzând datele tehnice de identificare a terenului ce se înstrăineaza, se concesioneaza sau se inchiriaza, precum şi preţul minim de pornire a negocierii, stabilit ca urmare a evaluării acestuia.

1.3. Dacă în termen de 45 zile de la data primirii ofertei de vânzare, societăţile cooperative nu îşi exprimă intenţia de cumpărare, atunci :
1.3.1. Societăţile cooperative sunt obligate să închirieze terenurile aferente activelor ( tarifele de închiriere sau concesionare vor fi stabilite prin Hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Focsani ) ;
1.3.2. Suprafeţele de teren ( altele de cât cele menţionate la 1.3.1. vor fi scoase la vânzare prin licitaţie publică organizată potrivit legii .

1.4. Pot beneficia de reglementările prezentului REGULAMENT, la cerere, societăţile cooperative care fac dovada că sunt organizate în una din formele prevăzute în Legea 1/2005 referitoare la organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, şi anume:
1) Societăţi cooperative meşteşugăreşti
2) Societăţi cooperative de consum
3) Societăţi cooperative de valorificare
4) Societăţi cooperative agricole
5) Societăţi cooperative de locuinţe
6) Societăţi cooperative pescăreşti
7) Societăţi cooperative de transporturi
8) Societăţi cooperative forestiere
9) Societăţi cooperative de alte forme care se vor constitui cu respectarea dispoziţiilor prezentei legi .
Capitolul II. - II.1. Natura juridică a terenurilor :

Se vor vinde :
Terenuri proprietatea privată a Municipiului Focşani, care au fost transmise în folosinţă pe durată nedeterminată şi fără plată - organizaţiilor cooperaţiei de consum şi meşteşugăreşti, precum şi asociaţiilor cooperative, care nu sunt revendicate şi/sau în litigiu.
Notă: terenurile se vor putea vinde după stingerea litiigilor
II.2. Dacă pe terenurile aflate în folosinţa organizaţiilor cooperaţiilor de consum şi meşteşugăreşti, pe durată nedeterminată şi fără plată, au fost edificate ilegal construcţii, aceste terenuri se vor vinde numai după intrarea în legalitate a respectivelor construcţii .
II.3 Daca pe terenurile aflate in folosinta organizatiilor cooperatiilor de consum si mestesugaresti sunt edificate constructii definitive si intabulate in Cartea Funciara optiunea este de vanzare sau de concesionare;
II.4 Daca pe terenurile aflate in folosinta organizatiilor cooperatiilor de consum si mestesugaresti sunt edificate constructii provizorii optiunea este de vanzare sau de inchiriere;
II.5 In situatia in care Consiliul Local al Municipiul Focsani decide instrainarea bunurilor imobile din proprietatea lor privata, care sunt in folosinta societatilor / organizatiilor cooperative , acestea beneficiaza de un drept de preemtiune la cumpararea acestora, precum si de un drept de preferinta in cazul concesionarii sau inchirierii acestora.
II.6 In situatia in care, cu ocazia identificarii terenurilor prevazute la art.1.1 se constata ca sunt terenuri de sub construcţiile care au fost dobândite prin acte de înstrăinare încheiate în formă autentică, provenind de la societăţile / organizatii cooperative, aceste suprafete se vor vinde direct catre proprietarii de buna credinta ai cladirilor.
Daca proprietarii de buna credinta ai cladirilor refuza cumpararea acestor terenuri, acestea vor fi scoase la licitatie publica.

Capitolul III .

III.1. Vânzarea se va face prin atribuire directă pentru toate terenurile ocupate de constructii care au fost transmise în folosinţă, pe durata nedeterminată şi fără plată organizaţiilor cooperaţiei de consum şi meşteşugăreşti, in conditiile art. 123 din Legea nr.215/2001, republicata, cu modificările si completările ulterioare .
Se va vinde direct terenul de sub constructie, precum si terenul necesar desfasurarii activitatii autorizate. Caile de acces se vand in cota - parte indiviza.
III.2. Vânzarea suprafeţelor rămase disponibile după aplicarea punctului III.1. ( în situaţiile în care în fapt există suprafeţe de teren mai mari decât cele transmise în folosinţă ) se va face prin licitaţie publică organizată conform legii, cu respectarea dreptului de preemtiune.
III.3. Nu pot solicita cumpărarea terenului, societăţile care sunt în lichidare sau au închiriat terenurile la terţi.
III.4. Vânzarea - în parte - a fiecărui amplasament, directă sau prin licitaţie publică (şi caietul de sarcini), va fi aprobată prin Hotărâre a Consiliului Local a Municipiului Focsani.

Capitolul IV.

Cererea privind cumpărarea terenurilor va fi însoţită de următoarele acte:
1) actul constitutiv al societăţii cooperative;
2) certificatul de înmatriculare la Registrul Comerţului
3) dovada proprietăţii asupra construcţiilor (autorizaţie de construire sau hotărâre judecătorească, act de vânzare cumpărare în cazul enunţat la cap. I .10)
4) extras de carte funciară pentru construcţiile aflate în proprietatea societăţii
5) plan topografic întocmit pentru terenul ce se va vinde, avizat de O.C.P.I. Focşani
6) documentele în baza cărora au fost atribuite în folosinţa respectivelor societăţi cooperative suprafeţele de teren solicitate
7) avizele de acord unic care să ateste inexistenţa unor reţele de utilitate publică amplasate pe terenurile respective.
7.1.) daca, din analiza documentelor de acord unic, rezultă necesitatea prezervării unor suprafeţe de teren pentru reţele de infrastructură, aceste suprafeţe se vor retrage din totalul suprafeţelor ce se vor vinde.
8) dovada achitării la zi a obligaţiilor fiscale la bugetul local şi bugetul de stat .
8.1.) dacă stingerea obligaţiilor fiscale depăşeşte termenul legal de răspuns la oferta de vânzare, suprafeţele de teren - altele decât cele aferente activelor - se vor vinde prin licitatie publică, iar suprafele terenurilor aferente activelor se vor închiria ( la tarife stabilite prin Hotărâre a Consiliului Local a municipiului Focsani), începând cu data expirării teremenului legal de răspuns ( 45 zile )
9) dovada capitalului social (ultimul bilanţ contabil) .

Capitolul V.

V.1. În preţul de vânzare, vor fi incluse, explicit, contravaloarea documentaţiei tehnice cadastrale a imobilului, precum şi contravaloarea documentaţiei de evaluare a terenului.
V.2. Preţul imobilului, rezultat în urma negocierii directe şi/sau a licitaţiei publice, se va achita integral de către cumpărător, la momentul perfectării actului de vânzare cumpărare.
V.3. Cheltuielile privind operaţiunile notariale vor fi achitate de către
cumpărător.


Initiator proiect de hotarare 

P R I M A R, Ing. Decebal Bacinschi
Avizat,Secretarul Municipiului Focsani Eduard- Marian Corhana

 

RAPORT

privind aprobarea Regulamentului privind vânzarea terenurilor proprietatea privată a municipiului Focşani, transmise în folosinţă, pe durată nedeterminată şi fără plată, organizaţiilor cooperaţiei de consum şi meşteşugăreşti şi asociaţiilor meşteşugăreşti

Fostelor unităţi cooperatiste, în perioada antedecembristă li s-au atribuit în folosinţă fără termen şi fără plată diverse terenuri din proprietatea Statului sau expropiate de stat în acest scop, în vederea edificării unor construcţii cu destinaţie comercială ori de prestări servicii, în cauze fiind aplicabile prevederile Decretului nr.244/1995 privind reglementarea transmiterii unor bunuri imobile proprietatea Statului către unităţile cooperatiste.
Aceste terenuri au fost declarate fie în baza unor documente fie fără documente în vederea impozitării şi li se aplică o taxă de folosinţă a terenurilor proprietate de stat, taxă care se virează bugetului consolidat al Statului.
Domeniul proprietăţilor cooperatiste şi al acestor imobile este reglementat de art.107 din Legea nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, cu modificările şi completările ulterioare potrivit căruia :
„ (1) Terenurile transmise în folosinţă pe durată nedeterminată şi fără plată în vederea realizării de construcţii pentru activitatea organizaţiilor cooperaţiei de consum şi meşteşugăreşti, precum şi a asociaţiilor cooperatiste, existente până la data intrării în vigoare a prezentei legi, care nu sunt revendicate şi pe care au fost realizate construcţii conform legii, îşi menţin acest regim juridic pe toată durata existenţei construcţiilor respective sau până la trecerea lor, cu plată, în proprietatea societăţii cooperative.
(2) În situaţia în care autoritatea administraţiei publice centrale sau locale decide înstrăinarea bunurilor imobile din proprietatea lor privată, care sunt în folosinţa societăţilor/organizaţiilor cooperative, acestea beneficiază de un drept de preemţiune la cumpărarea acestora, precum şi de un drept de preferinţă în cazul concesionării sau închirierii acestora.
(3) Oferta de vânzare, concesionare sau închiriere, cuprinzând datele de identificare a imobilului care se înstrăinează, se concesionează sau se închiriază şi preţul, se comunică prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire societăţii cooperative respective.

 

 


(4) Dacă în termen de 45 de zile de la data primirii ofertei de vânzare, concesionare sau închiriere, societatea cooperativă nu şi-a exprimat voinţa de a cumpăra, de a primi în concesiune sau de a închiria imobilul respectiv, acesta se poate vinde."
Insa, prin Decizia nr.913/2009, Curtea Constituţională, a admis excepţia de neconstituţionalitate a art.107 (1) din Legea nr.1/2005 şi a constat că acestea sunt neconstituţionale în măsura în care folosinţa terenurilor se face cu titlu gratuit.
Faţă de această situaţie propunem adoptarea unui Regulament privind privind vânzarea terenurilor proprietatea privată a municipiului Focşani, transmise în folosinţă, pe durată nedeterminată şi fără plată, organizaţiilor cooperaţiei de consum şi meşteşugăreşti şi asociaţiilor meşteşugăreşti.
Având în vedere cele menţionate mai sus, suspunem spre aprobare Consiliului Local al Municipiului Focsani proiectul de hotarare pentru aprobarea regulamentului privind vânzarea terenurilor proprietatea privată a municipiului Focşani, transmise în folosinţă, pe durată nedeterminată şi fără plată, organizaţiilor cooperaţiei de consum şi meşteşugăreşti şi asociaţiilor meşteşugăreşti.

 


SEF SERVICIU DIRECTOR EXECUTIV, Carmen Ghiuta Grosu Carmen

 

 

 

 

Înapoi


Servicii Online

Eliberare Certificate de Urbanism Eliberare Certificate de Urbanism

Obtine un certificat de urbanism on-line

Registratura primărie Registratura primărie

Vizualizare stadiu documente intrate în registratura Primăriei

Petiţii Petiţii

Depune o petitie online si urmareste evolutia

Plăţi online Plăţi online

Posibilitatea de a plati alte servicii online

Plată SMS acces transport greu Plată SMS acces transport greu

valabilă din 10 iulie 2017

Tel. cetățeanului

0237-233.333


sau întrebați aici

Calendar

Etica și integritateInfoConsRespectConect